Cara menasihati orang dengan betul.

Kiera Rashid | 2/25/2014 05:27:00 PM | 9Comments |
Selamat petang semua,
Rasanya baru 2 hari tak update blog, tapi serious blog Kiera betul-betul terabai. Sodihh podihh, Pageview kurang 2 hari ni. Alangkah sedihnyer diri ini. Huhuhuk :'(  (sila abaikan intro mengarut ini)
Tahukah bagaimana untuk menasihati orang dengan cara yang betul? Mari rujuk gambar di bawah ^^
Faham tidak apa yang cuba dimaksudkan oleh Imam As-Syafie? Ya, menasihati secara sembunyi-sembunyi atau private adalah cara yang betul untuk menasihati orang.  Renungkanlah ~

9 comments:

Wafi Remli said...

Saya lama juga tapi Alhamdulillah, baru siap buat entri baru. Jemput baca di sini (klik)

amal said...

terima kasih kak kiera atas peringatan :)

sama, amal pun sjak dh msuk sem baru jrg update blog

Khalil Hashimie said...

Nasihat haruslah kena pada caranya agar ia menjadi iktibar dan diterima, bukan di tolak lalu membenci orang yang menasihati

Mardiah Diana said...

Assalamualaikum dan salam singgah sini kiera...kalau kita nak menasihati sesorang tak perlulah nak di heboh2kan...lebih baik kita menasihati sesorang dengan cara yang di redahi Allah...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

kebanyakan orang sekarang ni suka nasihatkan dalam bentuk menghentam..

후마이라 리~ Humaira Lee (◕‿◕✿) said...

betul tu, sebenarnya nak menegur boleh. takde salahnya pun, yang salah bila tak kena cara dan tempatnya. akak, kita ada tag akak kat sini http://humairalee.blogspot.com/2014/02/dza-giveaway.html , jom join giveaway ni :)

Nurfaezah Abdullah said...

setuju sangat2 ^^

Cik Yaya said...

betul tu kak, bila kita tegur org secara sembunyi..kita tak jatuhkan air mukanya depan org lain

Zara Nurhaidah said...

zara faham quote nni.. if nak tegur kena tgk tmpt nya dulu.. if nita baik nak menasihati, nasihati la mgikut adab2 ttntu juga.