Tutorial SAI : Mari Belajar buat doodle guna SAI .

Kiera Rashid | 11/08/2012 09:15:00 PM | 8Comments |
Assalamualaikum semua yang beragama islma , dan salam sejahtera kepada yang bukan islam . 

Harinie , Kiera tak update blog kan ? Sorry bizi semacam pulak semenjak nie . Walaupun bizi kiera taknak lah blog kesayangan kiera nie berabuk kan ? So, Nak bagi tuto sikt dekad korang semua . Okey enjoy it :D

Ramai tak yang minat melukis . Eyai , time first time tengok doodle orang . Kiera dah terpikat oh . So, kiera cuba cari camna lah melukis doodle . Now, kiera dah pandai sikit . Boleh lah kiera bagi ilmu sikit kat korang yang still mahu belajar melukis rite ? :)

OKEY ! jums doodle :D



step 1
1) klik File (F)
2) Pilih New (N)

step 2
1) Tuliskan nama doodle korang
2) Tulis size yang sesuai *size besar lagi bagus
3) tekan OK !


Step 3
1) Klik New Linework Layer (rujuk semua gambar yang diberi)
2) Klik Curve * untuk buat muka doodle
3) Pilih size garisan ( max : 5 or 6  )
4) Zoomkan jika mahu . * senang untuk melukis nanti .


Step 4
 Now ! dah boleh terus buat muka . sebenarnya ikut suka hati korang lah , nak mula dari lukis badan ke , kaki dulu ke , Tak kesah ukey :) Jangan lupa gunakan curve untuk buat bentuk muka . 
1) Jika bentuk yang kita nak senget-2 . Jangan delete ! just edit je . Klik 'EDIT'
2) Gunakan TRANSLATE CP untuk tarik dan ubah bentuk kepada yang korang mahu .
*boleh gunakan yang lain-2 tu . korang try test satu-2 ye apa fungsi dea .


Step 5
Lukis ! Lukis ! Lukis sama hang pueh aty . Muehehe .
# Kalau nak matikan garisan korang just double klik je okey ? Paham ?
pastikan takde garisan yang putus-2 ok ! nanti nak warna susah .


Step 6
 Wow ! Now nak ajar korang warna dengan cara pantas ! 
1) klik 'MAGIC WAND'
2) Cuba korang Klik kat kawasan yang korang nak warnakan dahulu .
* Contoh kiera klik kat kawasan tudung . Eh, kenapa lepas klik dea berwarna biru ? Jangan risau k . Memang camtu . Just abaikan . don't pening-2 k :)
** Pastikan juga SEBELUM korang klik , korang masih di LAYER LINEWORK . Sebab magic wand hanya berfungsi di LINEWORK ja .


Step 7
1) Pilih warna
2) Klik kat layers yang mula-2 tadi  ( rujuk gambar)
#Lepas korang klik at layers tu , Akan muncul garisan putus-2 . Jangan panik . Memang macam tu . Korang hanya perlu ikut step seterusnya.
3) Lepastu , korang pilih lah korang nak warna guna apa . 
*lebih senang korang guna 'Bucket'
4) Then, Klik sahaja kat kawasan yang kita dahMagic wand tu. 
Tengok gambar , Nanti macam tu lah akan terjadi apabila korang ikut step-2 yang terdahulu nie .
Tapiii ... Bila kita buad cara automatik nie , Mesti ada ruang yang takkan berwarna . So , korang kenalah buat cara MANUAL . Caranya korang klik kat Select dan warnakan pada ruang yang tak berwarna tu . Dan ikut cara-2 macam mana nak warna , Oke ?
SILA ULANG STEP 6 DAN 7 UNTUK HABISKAN MEWARNA !


Step 8
Pastikan apabila nak ulang tu . Korang TUKAR dulu layers . Klik LINEWORK LAYER balik Okey !


Step 9
Now ! Step last . Just comel-2 doodle korang tu yea . Lotak lah pape yang korang nak . okey kan ? kalau tak reti . InsyaAllah kiera bagi tuto di kemudian hari . :)



Dah siap ? Time to SAVE !! 
Klik File (F) -> klik SAVE AS -> Dan tukar format gambar *PNG. JPG* -> OK !


Furh ! penat gila . Hahar . okey . Kalau tak paham imfom kiera okey ? :)




8 comments:

fiqah hamed said...

sis..cara kita buat doodle sama..hehe.. sep sikit.. =)

cik kiera said...

@fiqah hamed

haha , sep-2 / hai 5 :p

✿Lady Ainaa✿ said...

btw, kena cari software ni dlu la kan... oh, jelesnya pndai buat doodle... thanks sharing this info.. hehehe

therosputih said...

singgah sini...

jemput join giveaway saya

http://therosputih.blogspot.com/2012/10/special-giveaway-by-therosputih.html

cik kiera said...

@✿Lady Ainaa✿

a'ah . kiera ada tuto download SAI . Cuba lah :)

stella jung su said...

wah!Nice^^
Dah follow! Follow back~I like your blog!
stella.jungsu1 tu sye lha.^^
http://mrssimplealia.blogspot.com/

Hawa Syazana a.k.a SD said...

Mana nak cri curve tu? sy xde la.. balas kt shoutbox sy eh

http://superdreamland.blogspot.com/

Barniyah Ammara said...

Tq kak Kiera! ^^ Akhirnya,.. Tahu juga. *lap peluh* =p