7 Air Terjun Tertinggi Di Dunia

Kiera Rashid | 11/07/2012 12:18:00 PM | 8Comments |


Assalamualaikum dan selamat sejahtera, secara umumnya semua orang tahu keindahan air tejun. Tapi ramai yang tidak mengetahui bahawa ada 7 air terjun yang tertinggi di duniadan paling bahaya di dunia ini?

Berikut ini adalah 7 Air Terjun Tertinggi dan Paling Extreme di Dunia


1. Angel Falls, Venezuela
Air terjun tertinggi di dunia dengan ketinggian 979 meter (3.212 kaki), terletak di Canaima National Park


2. Tugela Falls, Africa Selatan
Air terjun tertinggi kedua di dunia dengan ketinggian 948 meter (3,110 kaki), menurun dari tebing curam di Drakensberg (Dragon’s Mountains) di dalam Royal Natal National Park


3. Ramnefjellsfossen, Norway
Dengan ketinggian 818 meter (2,685 kaki), air terjun ini menghiasi danau Lovatnet yang indah


4. Mongefossen,Norway
Dengan total tinggi 773 meter (2,535 kaki) terletak di utara rauma railway


5. Gocta Cataracts, Peru
Terletak di provinsi di wilayah Chachapoyas Amazona, Peru dengan ketinggian 771 meter (2,532 kaki)


6. Mutarazi Falls, Zimbabwe
Terletak di lembah honde Zimbabwe dengan ketinggian 762 meter (2,499 kaki)


7. Yosemite Falls, USA
Dengan ketinggian 739 meter (2.425 kaki), Yosemite Falls yang terkenal di dunia adalah air terjun tertinggi yang di ukur di Amerika Utara dan salah satu harta dari Yosemite National Park.


Sumber : Nizaru 

P/s : Subhanallah , Cantik kan ciptaan Allah :)

8 comments:

Nurul Aini said...

huuuu..hebatnya ciptaan Allah..MasyAllah, cantik sangat.

MRS Rongoks said...

biasa dengar yg venezuela tu je .

therosputih said...

dah lama tak pegi mandi air terjun...pergi yang rendah2 jerk, takut la yg tinggi2 nih...

mawar berduri said...

Cantik2 semua..btw..jom join segmen nie..http://mawarberduri4147.blogspot.com/2012/11/segmen-grand-blogwalking.html

cik kiera said...

@Nurul Aini

betul tu , cantiks sungguh .. nak sangat tengok dpn mata ... tapi mustahil kud . heeehhhh

cik kiera said...

@MRS Rongoks

ohye . terkenal juga air terjun tu kn :)

cik kiera said...

@therosputih

sama lah . biasa mandi kat rumah guna paip air terjun ja . hahar :p

cik kiera said...

@mawar berduri

cantik :)
oh . insyallah kiera join k :)