tutorial:letak lagu youtube dalam blog (tanpa letak video)

Kiera Rashid | 7/24/2011 03:28:00 PM | 2Comments |
ape kabar kowang :)
sehad ken , uke . kiera tak mahu cakap panjang !! jom mula buad tuto nhee ^^

bagi kowang yang perasan . code pade semua video kat youtube sudah berubah . perasan tak ?
kalau perasan . BAGOS . hehe , tapi kalau tak perasan uh , meyh snyh kiera tunjuk kan !

dulu embed code kat youtube macam nhee , nampak tak yang kiera kotak kan uh , uke . then cuba perhatikan code yang baru nhe pulak ..
beza kan , beza dea kat code lame guna fs=1 tapi kat code yang baru nhe guna version=3
so , kalau kowang ikot step yang ade blogger laen buad . mybe mereka dah lame buad tuto uh , 
n tak perasan akan perubahan nhe . so , kalau nak buad . ikot step nhe  uke ^^

 kowang cari lha dulu lagu yang kowang nak kat >youtube< , 
1.then dah . cuba scroll ke bawah video uh , ade nampak button share kan ? , clik aje disitu . 
2. nanti kowang jumpa button embed pulak kan ? juz clik juga kat situ ..
3sebelum kowang ambik code uh . tick dulu kat use old embed code !!
4.lepas tick , baru lha ambik code uh uke ^^


1. tuka version=3 kepada autoplay=1
2. width dea kowang ubah kepada 200 , height pulak tuka kepade 25..
* kalau kowang nak tukar lebar dea , terpulang lha kat kowang , tapi height dea kekal kan uke ^^

tak tahu nak letak kat mne code tady?? uke snyh kiera aja ..
pergi ke dashboard > design >page element > add the gadget 

siap ? uke save je lhaa . tak phm sila komen uke ..
nak copy . credit to kiera uke ^^
tengss . dada !!

2 comments:

aQ dAxK Ls said...

Hye,kaq kiera...
sue dah wat tp knp xjd ye???

aQ dAxK Ls said...

hye kaq kiera...nape bile sy wat ade video???