Lagu 'Bawaku Pergi' ADA UNSUR NEGATIF ?

Kiera Rashid | 3/31/2012 04:20:00 PM | 2Comments |
Hai korank , harinhe ade cerita nak dikongsikan bersama-2 korank . macam suspen kan tajuk dea ? mesti ade yang tertanya-2 kenapa ada unsur negatif ? okeaa ! jums terjahh !! 



Tidak dinafikan bukan senang seseorang penyanyi baru nak mempermosikan single mereka di radio. Bercakap penyanyi baru yg sedang meletup dekat corong-2 radio . kiera terperasan akan lagu baru nyanyian Zizan Rajja Lawak dan Kaka(bukan pemain bola sepak too yea). Lagu berjudul 'Bawaku Pergi' ciptaan sepenuhnya Malique ini liriknya seakan memberi makna yg kurang enak atau dengan kata lainnya 'BERBAUR NEGATIF!'

Ia seolah-2 cuba mengajar anak-2 remaja lari daripada rumah mengikuti teman lelaki ke satu destinasi yg jauh dari pengetahuan keluarga. Itu menurut pemahaman kiera sebab maksudnya agak Straight Forward. Disni kiera nak petik sediket daripada bait-2 liriknya untuk korank sendiri nilaikannyaa :)

Tolong jangan bilang mama
Tolong jangan bilang papa
Malah jangan bilang teman karibmu
Jangan bilang sesiapa

Oh buku merah jangan lupa bawa
Moga-moga belum tamat tempoh
Kali ini kita pergi lebih lama
Pergi lebih jauh,ayuh

Bawa aku pergi
Pacu laju-laju
Kita lari dari realiti
Bawa aku pergi
Pacu laju lagi
Malah kita
Tak perlu kembali
apa yg kiera faham , buku merah yg dimaksudkn di situ adalah passport . So, apa kata anda ? tepuk dada tanya akal. Bukan kiera nak boikot sesape, tapi mana yg perlu ditegur . ????? 

2 comments:

Aina Sofea said...

Betul !! Tapi , apa salahnya kalau kita dengar . tpi jgn faham-fahamkan sangatlah liriknya . Hehe .. :)

cik kiera said...

@Aina Sofea , oh . betul gak cakap ainaa tu . mendengar tak salah kann . :)