Permainan 'Rip Name Tag' Running Man penyebab kematian Seorang Pelajar China.

Kiera Rashid | 6/15/2015 09:14:00 PM | 2Comments |
Seorang pelajar di China telah meninggal dunia selepas menyertai permainan yang diinspirasikan oleh program variati terkenal, Running Man baru-baru ini.
Difahamkan seramai 40 orang pelajar menyertai permainan yang dinamakan sebagai ‘tag name’ di kawasan bangunan lama yang terbiar selepas selesai menjalani peperiksaan semester.
Salah seorang peserta telah dilaporkan hilang dan kemudiannya ditemui mati berhampiran kawasan sebuah lif. Disebabkan kejadian itu, Running Man turut menerima tempias dan dikritik oleh orang awam mengenai pengaruh negatif program tersebut.

Mereka juga mendakwa Running Man yang sepatutnya bertanggungjawab atas kematian pelajar sekolah itu. Bagaimanapun, peminat Running Man di seluruh dunia termasuk di negara itu sendiri menyangkal dakwaan tersebut.
Pelbagai luahan dan juga reaksi dapat dibaca menerusi media sosial dan tidak kurang juga yang memberikan komen di Twitter ahli-ahli Running Man itu sendiri.

Berikut merupakan antara komen yang diberi:

“We have learned that we shouldn’t play in dangerous places since we were young. Running Man usually plays games in places like the library and the park! It is dangerous to drive a car too, can you blame it on the car manufacturer? There can be danger anywhere, you can only blame yourself for being brainless.”

“Some people said Running Man should bear some responsibility – where is the logic in that? The people who said or thought this must have gotten their brains slammed by the door. 

“You think Running Man didn’t tell you all to be safe and pick a good place [to play in]? Even though we feel sorry for the loss of a life, do not point fingers and blame this on others randomly. Don’t forget Running Man’s original intention. Don’t be unreasonable.

“How come the majority of the people are focusing on the name tag game? Running Man has been filming in Korea for so many years without any accidents. There are many similar shows in Japan and there hasn’t been any accidents. How come so many people think this had to do with the game as soon as something happened China?”

Pihak produksi Running Man bagaimanapun tidak memberi sebarang kenyataan mengenai dakwaan tersebut.
PSSST: haishhh! tak baik menyalahkan satu pihak aja... Yang deorang sapa suruh dok main tergedik2 kat tempat larangan. dengan takada pengawasan lak tu.. Lepastu nak tuduh RM yang salah... Booo... Running Man! Fighting! 

2 comments:

sha dhira said...

hi, shad blogwalking malam...
malang kan tak berbau, kalau berbau sah-sah lah budak2 tu tak pergi main rip name tag.. rasanya betul lah, tak boleh nak point finger to other.. kenapa main rip name tag dekat gunung sana.. kan..
http://akuvsdiashadhira.blogspot.com/

BudakVanilla said...

ciannya. maybe nie boleh jadi pengajaran utk berhati2 even dalam permainan dan sukan.