Motherboard LaptopKu Rosakkk. ~ T_T

Kiera Rashid | 6/22/2015 10:35:00 PM | 1Comments |
Selamat Malam....
Camnilah nguper motherboard ku yang rosak... ACER aspire 4750z :(
Dah lama betul tak update... Ni pun cecurik update... Sedih bohh, tak tahu nak kata apa, macam-macam masalah berlaku, nak nangis aje rasanya. Salah satu masalah yang tengah hadapi adalah laptop kesayangan telah rosak! Bukan murah benda yang rosak tu, MAHAL! seperti yang kiera dah tulis kata title.. Kerosakkan yang dihidapi adalah MOTHERBOARD. Panjang rasanya nak story nih... Sila sediakan popcorn dan milo ais untuk membaca story ini... Wakakak! 
Dulu laptop ni pernah ada masalah OS not found - baca sini -
Cerita nya begini, Kalau tak silap dekat awal-awal tahun ni. laptop kiera dah mula meragam... Tak ingat tarikhnya bila. Kiera on laptop macam biasa. macam tak ada pape yang berlaku... Smooth jee takde hang-hang. Setelah seharian ngadap laptop buat kerja design (dan masa tu kiera buat job translate juga) . Kiera shut down macam biasa. Esoknya , bila nak on balik tak boleh hidup... Tekan power on banyak-banyak kali pun tak jalan. Tak ada lampu pun menyala apatah screen nya.. BLANK! Nasib baik ada laptop lagi satu (kepunyaan ayah) , kiera cepat-cepat research apa sebenarnya yang berlaku..Bila search banyak juga kata kunci berkait dengan masalah 'laptop tak boleh on langsung' seperti Overheat, Motherboard dll.... Kiera syak lah ini angkara overheat sebab kekadang laptop bila baru 5 minit on dah terus overheat. Dah boleh masak ayam golek dekat bawah ni. Yummy!! Kiera tak expert pun sebenarnya motherboard yang rosak... Memang tak ada syak laptop tu nak rosak tetiba... Kiera cari alternatif lain untuk atasi masalah ini tanpa hantar ke hospital. Jadi, kiera cuba cari cara nak reset laptop... Apa yang kiera buat dan cara-cara yang kiera buat adalah seperti berikut :
  1. Mula-mula kiera tanggal bateri dan adapter... 
  2. tekan button power on selama 30saat. lagi lama lagi baguss!
  3. Lepas tu, terus masukkan adapter dan tekan button power on balik. 
Alhamdulillah, cara tu berjaya pada masa tu... TETAPI MALANGNYA! ingatkan lepas tu dah takkan kena balik. rupanya lepas sebulan terjadi balik masalah tu... Kali ini guna cara yang tu tak jalan pun. OMG! dah huru hara di jadi ehh... Kiera puas tanggal sana tekan button lama-lama , macam2 lah buat sekali tetiba dpaat on... Huh! Pelik tapi gembira lah juga. Tapi cara yang tu bukan cara yang kiera buat dahulu, caranya pakai bateri pulak! 
  1. Mula-mula kiera tanggalkan cas adapter dan bateri... 
  2. lepas tu tinggalkan ia seketika. tanpa tekan power on lama-lama... 
  3. Setelah itu, kiera masukkan balik bateri dia sahaja
  4. dan terus tekan power on.... HIDUP!
  5. pelik pulak kan cara begini tapi cara ni lah buat laptop kiera masa tu boleh hidup balik... Memang URGENT masa tu perlukan laptop ni, Sebab kerja design tengah berlambak... 
Kiera masih dalam perasaan yang acuh tak acuh... Tak terlintas nak bawak hantar servis.... orang kata MAHAL lah! Sekali lagi laptop kiera tak boleh ON! guna kedua2 cara pun tak jalan... Akhirnya kiera belasah aje cara-cara pelik untuk hidupkan laptop tu... Picit banyak2 kali lah... Bersihkan kipas guna vacuum lah... buka pasang buka pasang bateri lah... Semua tak jalan. Sehinggalah kiera yang jenis suka ambil risiko teringat pada laptop kepunyaan ayah yang juga sama brand dan battery dengan kiera punya laptop.. Kebetulan adik kiera sedang menggunakan laptop tu jadi bahagian bawah dan batteri laptop tu sudah panas. Kiera mintak bukak batteri laptop tu dan terus pasang ke laptop kiera. Tara! Laptop berjaya hidup... 

Kiera gunakan cara ni setiap kali nak on laptop ni , tetapi malang tak berbau , laptop bermasalah kemabli kali ini semua cara yang kiera guna tak jalan... Kejadian berlaku pada ramadhan ke dua yang lepas,... Dari petang sampai ke malam tak sudah-sudah godek masalah apa yang tak kena... Oleh sebab kiera sekarang tengah ada order design. Memang menangis jelah sebab tak dapat siapkan kerja,,,, Banyak wehh kerja design yang tertangguh! Nasib baik cust kiera memahami kerana kiera awal-awal dah maklumkan pada deorang pasal ni. kebetulan haritu awal ramadhan memang cuti tak dapat buat kerja design sebab Adam masuk HOSPITAL. nanti kiera akan cerita kenapa Adam Masuk hospital di lain entri... Dah free ada pulak masalaj yang lain timbul!!!
Laptop hitam gangster tulah laptop kiera. biasa-biasa aje, tak ngeti nak melawokan laptop... heee. yang terbuka tu lah laptop yang kiera tengah guna nihh....
Akhirnya semalam kiera hantar juga laptop kiera ke hospital dan laptop kiera disahkan mengalami masalah motherboard yang telah rosak total... manakan tidak. Macam-macam gaya dah kiera buat untuk force on laptop tu. Heeeeee, dan kiera dah terbayang saat-saat duit kiera akan melebur dibakar api . wuargh!!!! Motherboard mahal hoii... Harga boleh beli laptop baru tau. Tapi sebab laptop tu banyak jasa, Dialah yang membantu kiera mencari rezeki berdesign,, bertranslete... kiera tak sampai hati nak beli baru... sayang lahh... Allah je yang tahu... sebab tu kiera sayang sangat dengan laptop tu. Tapi tahlah mungkin kiera yang tak reti jaga dia. Force hari-hari on ... Kekadang biarkan dia penat. Main atas tilam... dan sebagainya... Sedih... Sedih juga duit yang bakal melebur. wakakak! tapi takpela, rezeki tu ada... Hilang tu, akan datang yang lain pulak... 

Banyak sebenarnya nak story, akibat kerja design yang berlambak memang susah nak update...Ni order terbaru dari blogger @mimirheem pun tergendala habis... Last kiera dapat on laptop tu, kiera just dapat buat header , tu pun belum 100% siap. sebab 2 hari cuti tak dapat pegang laptop, sebab adam masuk hospital... Segan, malu semua ada... Nasib baik dia baik sangat-sangat... Terharu dapat customer macam dia... Mogaa tuhan memberkati awak... terima kasih memahami saya... :'(

Kini, kiera on guna laptop ayah (dalam gambar tu) dan tak dapat buat banyak kerja dalam ni sebab Photoshop! AI sai pun tak ada. Jadi, main code jelah dapat buat dulu... 
Panjang tak cerita kiera? Hehehe, so, moral of the story , selalu selalu lah servis laptop korang tu, bersihkan habuk-habuk jangan sampai dah overheat dan kompenan dalam rosak baru nak hyesal macam kiera ni... Sikap acuh tak acuh lah yang akan datang hanya merugikan kita sahaja! .... Sekian. penat dah nak menulis... Sedih  sedih sedih.... Banyak nak story , Nanti kite bertemu di lain entri... Tataattaa ~~~~

1 comment:

Yumida Huda said...

laptop lama akak pun ada masalah motherboard pasal kes overheat
skrg beli baru n pakai kipas lappy utk elakkan masalah berulang kembali
hope laptop kiera dpt diselamatkan