#TazkirahJumaat: KISAH MANGKUK CANTIK, MADU DAN SEHELAI RAMBUT.

Kiera Rashid | 9/05/2014 01:26:00 PM | 1Comments |


Rasulullah SAW dengan sahabat-sahabatnya Abu Bakar r.a, Umar r.a, Utshman r.a. dan Ali k.w. bertamu ke rumah Ali k.w. Di rumah Ali k.w. isterinya Saidatina Fatimah r.ha. puteri Rasulullah SAW. menghidangkan untuk mereka madu yang diletakkan didalam sebuah mangkuk yang cantik, dan ketika semangkuk madu itu dihidangkan sehelai rambut terikut didalam mangkuk itu. Baginda Rasulullah SAW kemudian meminta kesemua sahabatnya untuk membuat suatu perbandingan terhadap ketiga benda tersebut, mangkuk yang cantik, madu dan sehelai rambut.
Abu Bakar r.a berkata, "Iman itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, orang yang beriman itu lebih manis dari madu, dan mempertahankan iman itu lebih susah dari meniti sehelai rambut."
Umar r.a. berkata, "Kerajaan itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, seorang raja itu lebih manis dari madu, dan memerintah dengan adil itu lebih sulit dari meniti sehelai rambut."
Utshman r.a. berkata, "Ilmu itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, orang yang menuntut ilmu itu lebih manis dari madu, dan beramal dengan ilmu yang dimiliki itu lebih sulit dari meniti sehelai rambut."
Ali k.w. berkata, "Tetamu itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, menjamu tetamu itu lebih manis dari madu, dan membuat tetamu senang sampai kembali pulang ke rumah adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut."
Fatimah r.ha berkata, "Seorang wanita itu lebih cantik dari sebuah mangkuk yang cantik, wanita yang berpurda itu lebih manis dari madu, dan mendapatkan seorang wanita yang tidak pernah dilihat orang lain kecuali mahramnya lebih sulit dari meniti sehelai rambut."
Rasulullah SAW berkata maksudnya, "Seorang yang mendapat taufiq untuk beramal adalah lebih cantik dari mangkuk yang cantik, beramal dengan amal yang baik itu lebih manis dari madu, dan berbuat amal dengan ikhlas adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut."
Malaikat Jibril a.s berkata maksudnya, "Menegakkan pilar-pilar agama itu lebih cantik dari sebuah mangkuk yang cantik, menyerahkan diri, harta dan waktu untuk usaha agama lebih manis dari madu, dan mempertahankan usaha agama sampai akhir ayat lebih sulit dari meniti sehelai rambut."
Allah SWT. berfirman maksudnya, "Syurga-Ku itu cantik dari mangkuk yang cantik itu, nikmat syurga-Ku itu lebih manis dari madu, dan jalan menuju syurga-Ku adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut."

Sahabat yang dimuliakan,
Begitulah beberapa tafsiran yang firmankan oleh Allah SWT, Rasulullah SAW, malaikat dan para sahabat mengenai mangkuk yang cantik, madu dan sehelai rambut. Termasuk juga kata-kata ini : "Sahabat yang baik (soleh) adalah lebih cantik daripada mangkuk yang cantik, sahabat yang sanggup berkorban lebih manis daripada madu dan mendapat sahabat yang bertakwa dan ikhlas lebih sulit dari meniti sehelai rambut."
Buat renungan bersama di pagi Jumaat yang mulia lagi damai ini!

1 comment:

mujahidah maisarah said...

nice share. perumpamaan tu suka dgr.