10 Sebab Kenapa Anda Tak Perlu Guna Facebook Messenger.

Kiera Rashid | 8/21/2014 02:41:00 PM | 12Comments |
Sejak awal pengenalan laman sosial termasuklah Facebook, tiada makna 'privasi' dan melindungi data. Oleh sebab itu, saya teringat seorang rakan yang sampai sekarang tidak mempunyai mana-mana laman sosial. Sebut saja MySpace dan Friendster (ketika itu), Twitter, Instagram dan Facebook, semuanya dihindar dari komputer atau telefon beliau (telefon pun masih gunakan yang biasa bukannya telefon pintar).
Saya masih ingat kata-kata beliau. “Kalau pakai semua ini (Facebook dan sebagainya), hang bersiaplah jadi hamba abdi internet dan orang lain. Depa boleh baca apa yang berada di fikiran kita dan boleh paksa kita untuk buat sesuatu yang kita sebenarnya tak perlu buat pun.” Kata-kata beliau ramai diendahkan rakan-rakan termasuk saya.
Ketika itu saya anggap beliau hanya paranoid. Ada 15-20 individu rakan yang mendengar perbualan tersebut. Beliau diketawakan. Itu soal 7 hingga 10 tahun dulu.
Sekarang, setelah Facebook mengeluarkan syarat bodoh sebelum memuat turun aplikasi Facebook Messengernya, barulah saya rasa kata-kata rakan saya itu 100% betul. Bayangkan ada orang datang mahu memasang lampu di rumah, ada pula syarat yang perlu dipatuhi termasuk membenarkan pemasang lampu melihat sekeliling rumah 24 jam sehari! Pastinya anda tidak mahu ia berlaku.
Dalam internet sekarang dan ditambah pula anda tidak akan membaca 'Terms & Conditions' atau T&C yang disediakan, sudah pasti semua penyedia seperti Facebook sangatkan 'gilakan' maklumat peribadi anda dan seboleh-bolehnya mahu membaca tabiat anda seharian.
Takkan masih tidak perasan bagaimana Facebook boleh memberi cadangan 'Page' mana yang perlu di'Like' dan sebagainya. Mana datangnya cadangan itu kalau bukan kerana ia mengkaji anda secara senyap seperti tertakluk dalam T&C yang anda klik saja ok tanpa membacanya.

Jom lihat apa yang Facebook mahukan sebelum anda memuat turun aplikasi Messenger:

  • 1.Facebook boleh ubah rangkaian anda sesuka hati. Tanpa perlu memberitahu pengguna, ia boleh membuka mana-mana ciri telefon anda tanpa perlu memaklumkan terlebih dahulu atau menutupnya sesuka hati.
  • 2.Menelefon atau menghantar SMS. Facebook boleh secara sesuka hati menghantar SMS misalnya kepada kenalan anda dalam telefon tanpa anda sedari. Ia seperti anda memberikan telefon anda kepada orang asing dan membenarkannya membuat apa saja sesuka hati.
  • 3.Rakam audio! RAKAM AUDIO. Facebook mahu merakam perbualan telefon anda atau mana-mana audio dalam telefon pada bila-bila masa mereka suka. Wah, dah macam CIA nampaknya.
  • 4.Lihat kenalan anda. Facebook boleh tengok nombor ibu bapa, adik beradik, isteri, suami, teman wanita bla bla. Mahukah?
  • 5.Baca emel anda. Facebook boleh mengakses emel keseluruhannya termasuk Inbox, Outbox, Sent dan macam-macam lagi untuk tujuan penyelidikan atau pengiklanan.
  • 6.Lihat foto dalam telefon anda.
  • 7.Lihat video dalam telefon anda.
  • 8.Selidik berapa kerap anda menggunakan telefon.
  • 9.Lihat log telefon. Berapa banyak missed call dan sebagainya.
  • 10.Facebook boleh melihat jadual, kalendar dan tarikh-tarikh penting.
Disebabkan anda sudah biasa menggunakannya ditambah keperluan komunikasi, Facebook mahu anda melutut patuh untuk memuat turunnya. Dalam kes ini, saya boleh katakan Facebook cuba membuli dengan syarat-syarat atau T&C yang tidak masuk akal. Sudah tiba masanya pengguna bersuara dan mengatakan tidak kepada pembulian syarikat besar seperti Facebook. Sumber (Daun Pisang)

Haaa, dah baca artikel ni? Btw, nak berterima kasih pada Daun Pisang sebab keluarkan artikel ini. So, sekarang Kiera nak tunjukan satu video yang menunjukan bukti yang dakwaan itu sahih. 
p/s: Dah terinstall. memang cepat-cepat buang/unistall benda alah tu, grrrr! tapi kan, Whatsapp pon ada T&C macam tu, camnaa ehh? Bahaya betul. :3

12 comments:

Mila Hilas said...

xpnh pn terpikir semua tu..hmm...cmne nak buat...dh terjebak.

Norhasniza Khalid said...

oh... mama terinstall dah.. hihi... guna je lah

nurul hidayah said...

Dayah baru tahu semua ini .. Arghhhhhhhh !!! sebelum confirm , tak pernah nak baca T&C .. hurmmm .. Panjang sangattt

cik kiera said...

@Mila Hilas Haaaa, cepat2 unistall. takut merebak je :/

cik kiera said...

@Norhasniza Khalid boleh unistall mama. bahaya tuu :/

Cik Miela said...

oh baru tahu, memang nak unistall pun sebab bila bukak je benda tu nset jem.. Mohon share yee

Cik Nadyya said...

dah install la,, nt nadyya unistall la ishhh

Ratu Pimples said...
This comment has been removed by the author.
Ratu Pimples said...

Nama video ni ape ye? Nak cari kat youtube lah.
Terima kasih untuk info ni. Dah terjebak dan dah uninstall :)
Rasenye application facebook pun kena uninstall sebab kita dah uninstall kat phone, tiba-tiba bukak fb guna lappy, dia mintak no. phone. Bahaya ni.

cik kiera said...

@Cik MielaOkey... Boleh :)

cik kiera said...

@Cik NadyyaBahya kan. ishhhhh

cik kiera said...

@Ratu Pimplesishhh, FB dah makin melampau pulak :(