Kempen dan Segmen Blogger Berselawat

Kiera Rashid | 1/14/2014 07:25:00 PM | 30Comments |
Salam Maulidur Rasul ^^ . Mari ikut kiera sertai Segmen yang penuh bermanfaat ini . IN SHA ALLAH :)
Klik banner untuk join . :)
Kiera nak kongsikan sedikit info yang kiera amik dari buku 'BIOGRAFI MUHAMMAD SAW' . Bacalah :)
Kewajipan Selawat kepada Rasulullah SAW

Yang bermaksud:
"Sesungguhnya Allah dan malaikatNya berselawat (memberi segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad s.a.w); wahai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya." (Surah Al-Ahzab ayat 56)
Semoga Allah selalu mencurahkan selawat wahai bendera hidayah,selama orang masih merindukan untuk berjumpa dengan mu. Selawat kami seisi bumi kami aturkan kepada mu. Sementara hati kami telah hancur lebur mengingat mu.

Selawat dalam salam kepada nabi Muhammad SAW yang telah memperjelaskan penglihatan, cahaya, hati, luahan jiwa, ketenangan roh, kesejukan mata, keharuman majlis, keindahan hidup, inti sari umum, keindahan perjalanan hari, kehilangan dukacita, dan penghapusan segala kesedihan. Selawat dapat menarik segala kesenangan, kelapangan jiwa,kesempurnaan kebahagiaan, dan keagungan cahaya.

Dengan selawat itulah sebuah pembicaraan akan memjadi manis dan indah. Dengannya akan mendapat rahmat dan ketenangan serta keberkatan. Ia adalah sebagai tanda cinta dan jalan keberuntungan. Ia adalah sebagai bukti royalti, bukti baik dan sebagai jalan menuju keberuntungan.

Rasulullah SAW bersabda ;
Maksudnya; "Sesiapa yang mengucapkan selawat kepada ku satu kali; maka Allah akan mengucapkan selawat ke atasnya sebanyak sepuluh kali, Allah akan mengangkatnya sebanyak sepuluh derajat, Allah menulis baginya sepuluh kebajikan dan Allah akan menghapuskan sepuluh kejahatan" (Anas bin Malik R.A)

Rasulullah SAW bersabda ;
Maksudnya; "Perbanyakanlah mengucapkan selawat kepada ku pada malam Jumaat dan pada waktu malam Jumaat" (Anas bin Malik R.A)

*****************************************
Kiera akan sambung lagi cerita ini di lain entri , Sebabnya cerita ini sangat panjang. Kiera copy bulat2 cerita ini dari buku yang kiera dah baca. Hope yang dah baca ni rasa teruja untuk membaca sambungannya . Maaf ya pada penganjur. Harap dapat memahami :) .

Berselawatlah ~ :') . 

30 comments:

Nasz said...

Menarik segmen ini.

Abak's Role said...

Assalamualaikum... Allahumma salli ‘ala Muhammad wa Ali Muhammad ..

Senarai Peserta : http://lorong-cinta.blogspot.com/2014/01/peserta-segmen-dan-kempen-blogger.html

Masanya untuk kita mengenali dan menghayati Cinta Rasulullah..
1. Blogwalking
2. Follow
3. Hayati Perkongsian Cinta Rasulullah

Abak's Role said...

Terima kasih atas pkongsian ini..mmg teruja nak baca lagi smbungannya...Abak harap Kiera teruskan ye...

In Shaa Allah,Abak tak nafikan... bila dah habis rabiulawal,jarang kita sbut ttg selawat...
Mudah-mudahan,kita trus mnrus mngingingati Rasulullah S.A.W..

Moga mndapat syafaatnya kelak.. Amin..

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

selamat bersegmen dan salam maulidur rasul.. :D

cik kiera said...

@Nasz
Yup, sangat menarik =)

cik kiera said...

@Abak's Role
Terima kasih . . In sha ALLAH :)

cik kiera said...

@Abak's Role

Betul tu Abak, bukan time maulid ja kita kena selawat , sepatutnya hari2 pun boleh kan :)

cik kiera said...

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

Terima kasih sis :) . Salam Maulidur rasul juga :D

Karimah Zulkafali said...

Assalamualaikum :)
Datang dari segmen yang sama :)
Follow sini :) Sollu Alan Nabi :)
http://theonlygirl98.blogspot.com/2014/01/kempen-dan-segmen-blogger-berselawat.html

mimbar kata said...

Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh. Selawat dan salam atas junjungan besar Rasullulah SAW dan para sahabat.
salam kunjungan

wawaabdhadi said...

Assalamualaikum wawa datang dari segmen yang sama dan follow sini :)

http://wawaabdulhadi.blogspot.com/2014/01/kempen-dan-segmen-blogger-berselawat.html

Salam Maulidur Rasul :)

sYiRa LoKMaN said...

Alhamdulillah..terima kasih atas perkongsian :) da follow:)
SALAM MAULIDUR RASUL :)
syira dr segmen sama ..
jemput..singgah blog syira ye :)
btw..
NAK HADIAH PERCUMA TAK?? :D
http://syiralokman.blogspot.com/2014/01/siapa-nak-hadiah-percuma.html

Cik Yaya said...

perkongsian yang menarik...
singgah sini balas kunjungan ^_^

Cikgu Norazimah said...

Follow sini 1297

Salam maulidur rasul, CN dari segmen yang sama : http://cekgunorazimah.blogspot.com/2014/01/kempen-dan-segmen-blogger-berselawat.html

sha dhira said...

perkongsian yang menarik.. shad nak baca entry seterusnya lagi.. terima kasih share..
Ps: shad datang balas kunjungan dan folo dari segmen sama..

cik kiera said...

@Karimah Zulkafali
Waalaikumusalam =) Salam Ukhwah yaa . Allahumma salli ‘ala Muhammad wa Ali Muhammad . Terima Kasih sebab sudi follow saya ^^

cik kiera said...

@mimbar kata

Waalaikumusalam wbt , Allahumma salli ‘ala Muhammad wa Ali Muhammad . Salam Ukhwah dari saya :)

cik kiera said...

@wawaabdhadi
Waalaikumusalam , Done singgah baca entri awak, perkongsian yang bagus .Allahumma salli ‘ala Muhammad wa Ali Muhammad . Salam Maulidur rasul :)

cik kiera said...

@sYiRa LoKMaN
Alhamdulillah . Sama-sama . ^^

cik kiera said...

@Cik Yaya

sukur , harap ia bermanfaat kepada semua . Terima Kasih . Alhamdulillah :)

cik kiera said...

@Cikgu Norazimah

Terima Kasih , kiera akan buat kunjungan ke blog awak nanti . Salam Ukhwah yaa :)

cik kiera said...

@sha dhira

Terima Kasih yaa Sha . Insha ALLAH , kalau takda aral lintang kiera buat entrinya esok ^^

Dhia Dirham said...

assalamualaikum
http://dhiadirham.blogspot.com/2014/01/pelancaran-kempen-dan-segmen-blogger.html

Khir Khalid said...

Assalam.. singgah dari segmen yg sama.. saya follow sini & salam ukhwah.. :)
http://www.khirkhalid.com/2014/01/kempen-dan-segmen-blogger-berselawat.html

cik kiera said...

@Dhia Dirham
Terima Kasih, kiera akan terjah ^^

cik kiera said...

@Khir Khalid
Done terjah awak balik Khir :)

AyuInsYiraH said...

ayu datang dari segmen yg sama... ada masa nanti singgah la ke blog ayu ye...tq

http://www.ayuinsyirah.my/2014/01/kempen-dan-segmen-blogger-berselawat.html

Aniq Bukhary said...

Datang dari segmen yang sama jg.. :)

Allahumma solli 'ala sayyidina muhammad.

Fiqa Nsz said...

maaf lambat balas kunjungan. fiqa singgah sini :)
http://fiqansz.blogspot.com/2014/01/kempen-dan-segmen-blogger-berselawat.html

Izzah Norlizah said...

dtg dr blog Abak...Thniah cik Kiera jd pmng plhn Abak :)