Comment Moderation. Always atau Never?

Kiera Rashid | 1/11/2014 03:57:00 PM | 14Comments |
Selamat tengahari bloggers yang dikasihi ^^

Okay, straight to the point. Entri kali ini agak formal sikit bagi kiera, sebab benda ini selalu kiera fikirkan adakah perkara ini penting dalam dunia berblogging? 
Gambar ehsan dari GOOGLE

Comment Moderation? Apa itu? Ia ialah sesuatu tinjauan komen sebelum diterbitkan. Dan komen ini akan kelihatan pada papan pemuka/dashboard korang untuk ditinjau. Tetapi pentingkah buat Comment Moderation? 'ALWAYS OR NEVER?'
Kalau dari sudut pandangan kiera, PERLU buat comment moderation ini. Sebab? Mari baca sebab-sebabnya :
  1. Bagi mereka yang sibuk dan tak dapat nak bukak blog selalu. ia agak penting untuk lakukan Comment Moderation ini. Supaya kita tahu yang ada komen yang harus kita tengok dan baca.
  2. Ini juga amat penting bagi sesiapa yang ada anjurkan GIVEAWAY dan sebagainya. Sebabnya? Supaya kita senang untuk detetct peserta-peserta mereka. Dan lagi satu, ia tidak akan menyebabkan kita terduplicatekan link-link peserta. Bukan?
  3. Akhirnya, inilah cara untuk menyekat komen-komen dari ANON yang agak menjengkelkan. Bila ada komen-komen dari si anon ini, kita bolehlah buang/delete dengan riangnya tanpa diketahui oleh orang lain. Cuba pikir, kalau kita 'NEVER'kan comment moderation. Pasti ada blogger yang telah baca komen mengarut itu dahulu sebelum kita membacanya.
Percaya atau tidak, sebenarnya penting juga ye buat 'ALWAYS' Comment Moderation kan? So, inilah yang kiera mahu dapatkan pandangan/pendapat dari blogger semua. Perlukah kita buat comment moderation ini? Kalau perlu sebab apa pulak perlu? Kalau tak perlu, Kenapa pulak tak perlu? Mungkin sesiapa yang baca ini boleh bagi sedikit pandangan untuk dijadikan rujukan di masa akan datang ^_^

Psst : Apa komen anda? Maaf jika ayat-ayat kiera macam tunggang terbalik. Masih baru untuk menulis, so kurang arif dalam menulis entri. Huhuhu

14 comments:

eydafaizal said...

ehh , kiera peril akak neverkan comment moderation tu balik ehh ?? haha .. pada pandangan akak , yang mana pon sama jja .. huhu ..

cik kiera said...

@eydafaizal

Ehh, akak sayang . mana ada perli ohhh . . hari tu kiera buat sebab nak test code moderation . i think dah tukar balik ke never . tapi belum ehh ? haha

Abak's Role said...

Nice sharing.... hal komen2 ni satu bnda yg pelu dpandang serius kan...

cik kiera said...

@Abak's Role

Ya, mungkin perlu dipandang serius juga . hee

Nurfaezah Abdullah said...

fae jarang moderate comments. kalo sesuatu blog tu jarang or x pernah terima komen yang ntah pape ntah, maybe comment moderation x penting sgt. tapi kalo nak buat jugak, it's okay hehe blog masing2 kan ^^

Akif Imtiyaz said...

Penting juga ... tq sharing entri ni ya Kiera

aisya said...

comment moderation ni perlu.. bila blogwalking kdg2 takut terlepas pandang. bila dh blogwalking baru publish semua komen tu.. lagi satu nak kalau spam masuk boleh delete terus. tak perlu nak publish.

Daya The Sixth ! said...

Nice sharing sahabat (:

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

suka aktifkan comment moderation kerana sebab-sebab di atas.. anonymous yang mungkin spam dan ada juga yang jenis suka menghentam orang..

cik kiera said...

@Nurfaezah Abdullah

Ya, kalau yang blog jarang ada komen pun rasa tak perlu buat always ehh?

cik kiera said...

@Akif Imtiyaz

Oh,Thanks ...
Most welcome ^_^

cik kiera said...

@aisya
Ya, setuju juga cakap aisya . Thanks bagi pendapat :D

cik kiera said...

@Daya The Sixth !
Terima kasih sahabat blogger ku ~ =)

cik kiera said...

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)
Ya, paling tak suka dengan ANON , anon ni suka menepek kat blog kiera, so, itu jelah caranya nak elak anon nie terus berleluasa kat blog kiera. Uhuhuk T_T